img

Hamilelik

Hamilelikte Yapılmayacaklar

Gebe bir kadın vücudunun imkan tanıdığı pek çok işi yapabilir. Ancak zor işlerden, örneğin ağır yük taşımaktan kaçınması yararlıdır. Özetle, gebelikten önceki yaşam temposunu, gerekliyse bazı kısıtlamalarla sürdürebilir. Son aylarda alınan kilolar nedeniyle hareket kabiliyeti kendiliğinden sınırlanır. Bu dönemde kendini zorlamamalıdır. Gebenin sürekli oturarak ya da sürekli ayakta durarak iş yapması bacaklardaki kan dolaşımını bozabileceğinden sakıncalıdır. Sürekli oturarak çalışan gebeler, aralıklarla ayağa kalkarak, dolaşmalıdırlar. Sürekli ayakta durmak gerektiğinde tek ayağını 10 cm. yükseklikte bir desteğe dayamak ve aralıklarla değiştirmek yararlı olur. Hamilelik; başından sonuna kadar anne ve bebek için özen gösterilmesi gereken bir dönem. Sağlıklı bebek için en önemlisi annenin bu dönemi huzurlu geçirmesidir. Hamilelikte vücutta anatomik ve hormonal değişiklikler olur. Hamilelikte dikkat edilmesi ve yapılmaması gerekenlerden bazıları şunlardır:

  •  Çok şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan kaçının, tuzu mümkün olduğunca azaltın.
  • Yemekleri yavaş yiyin, alkol, sigara, kafein, soda içmeyin, akşamları hafif yiyin, gaz yapan yiyeceklerden uzak durun.
  • Sıkı ayakkabı, jartiyer, çorap kullanmayın.
  • Oturup kalkarken hızlı hareket etmeyin, sıcak banyo yapmayın, elektrikli battaniye kullanmayın.
  •  Aloe vera, dong quai, ephedra, sage, saw palmetto, turmenic bitkilerini çay ve toz halinde kullanmayın.
  • Aspartame ve sakkarin içeren tatlandırıcılar, lityum, mantar, ilaçları, antidepresanlar, cyprofoxacin (cypro-antibiyotik) accutane (akne ilacı), soriatane, tegison (sedef ilaçları) kullanmayın, aldığınız bütün ilaçları doktorunuza sorun, danışmadan vitamin bile almayın.
  • Haftada üç defa balık yiyebilirsiniz güvenli yerden balık alın. (civa içerebilir)
  • Bakterilere karşı hassas olduğunuz bir dönemdesiniz; hijyen kurallarına çok dikkat edin. Özellikle listeriosis ve toksoplasmasise listeriosis; listeria monocytagenes bakterisi tarafından, sudan ve topraktan bulaşır, gıdadan geçer. Bağışıklık sistemi (immun sistem) zayıflayınca yakalanabilir. Karın ağrısı, ishal ve ateşle ortaya çıkar. Doktorun önerdiği antibiyotikle tedavi edilir. Sebze, et ve pastorize olmayan sütle geçer, belli ısıda ölür. Salam, sosisle, çiğ ve iyi pişmemiş ayrıca füme etle geçer. Sebzeleri yıkadıktan sonra son suya sirke katarak bekletin.
  • Kesme tahtası ve plastik kullanmayın cam kullanın.
  • Teneke kutulardan gıda tüketmeyin.
  • Çimlenmiş hiçbir şey yemeyin.